Back to Top Anasayfa

2020 YKS Üniversite Sınavı tarihi yeniden değiştirildi. 2020 YKS sınavı ne zaman yapılacak? 2020 TYT ve AYT'de değişiklikler nelerdir?

ÖSYM tarafından, 2020 YKS sınav tarihleri; YKS 1. Oturum (TYT) için 20.06.2020, YKS 2. Oturum (AYT) için 21.06.2020 ve YKS 3. Oturum (YDT) için 21.06.2020 olarak belirlenmişti. Ancak küresel COVID-19 pandemisi ülkemizde de çok sayıda vakalara sebep oldu. Bu sebeble 2020 YKS üniversite sınavının tarihi 25-26 Temmuz 2020 olarak güncellenmişti. Alınan etkili tedbirlerle birlikte salgının önemli ölçüde kontrol altına alındığı ve olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun da görüşü dikkate alınarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından, ilan edilen normalleşme süreci ile birlikte sınav tarihleri de 27-28 Haziran 2020 olarak değiştirilmiştir.


2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamı hakkında

YÖK (Yükseköğretim Kurulu) açıklamasına göre; "Adaylarımızın endişeye kapılmamalarını gerektiren önemli bir diğer husus da bu yıl sınava girecek öğrencilerin, geçtiğimiz yıllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacağıdır. Bu yıl yapılacak olan YKS'de öğrencilerimiz lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacaktır. Bu durum yalnızca bu yıla mahsustur. Öğrencilerimizin sınavda muaf tutulacağı bölümler, toplam müfredatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır."


TYT ve AYT Sınav Sürelerinde Değişiklik

YÖK (Yükseköğretim Kurulu) bu konudaki açıklaması aşağıdaki gibi basında yer almıştır:
"TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarılmıştır."


YKS Baraj Puanlarında Güncelleme

Yükseköğretim Kurulunun puan barajları hakkındaki açıklaması; "Bunun yanı sıra yine küresel salgının oluşturduğu olumsuz şartlar göz önünde bulundurularak, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da “bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla" 170'e çekilmiştir. Bu kararla birlikte, geçtiğimiz yılki verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday öğrencimizin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmektedir." şeklindedir.


2020 YKS Sınavı değiştirilen tarih, TYT ve AYT sınav süreleri, yeni düzenlenen puan barajı hakkında açıklamanın tam metni

Kaynak:

https://www.yok.gov.tr