Back to Top Anasayfa
2024 ek yerleştirmede ücretsiz danışmanlık hizmeti

Sınavsız Geçiş

SINAVSIZ GEÇİŞ ARAMA MOTORU

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDAN MEZUNLAR-MEZUN OLACAKLAR İÇİN SINAVSIZ GEÇİŞ ARAMA MOTORU

ÖSYM artık öğrenim bilgisini e-okul üzerinden otomatik olarak alacaktır. ÖSYM bu işlemi yaparken eski, kullanılmayan bir çok alanı ve alt dalı birleştirmiştir-dönüştürmüştür.). Bu sayede alan fazlalığının önüne geçilmiştir.
SINAVSIZ GEÇİŞTE ALAN/DAL DÖNÜŞÜM TABLOSUNA ERİŞMEK İÇİN TIKLAYINIZ..

Alanınızı Seçiniz:
(Ocak 2016 ÖSYS Kılavuzuna Göre Güncellenmiştir)


SINAVSIZ GEÇİŞ NEDİR?

Mesleki ve teknik ortaöğretim liselerinden mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde, bitirdiği programın devamı niteliğinde ya da bitirdiği programın benzeri olan iki yıllık meslek yüksekokulu ve açıköğretim bölümlerine her hangi bir sınava girmeden yerleştirilmesidir

Örnek Bilişim Teknolojileri (6006) bölümü mezunu adayların sınavsız geçişte seçebilecekleri bölümler:

  • Basın ve Yayın Teknolojileri
  • Bilgi Güvenliği Teknolojisi
  • Bilgi Yönetimi
  • Bilgisayar Operatörlüğü
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Bilgisayar Teknolojisi
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri
  • İnternet ve Ağ Teknolojileri
  • Mobil Teknolojileri
  • Pazarlama
  • Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği
  • Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi
ALAN VE DAL NEDİR?

Alan Nedir?

Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilere, belli bir mesleğin yeterliliklerini kazandırıp o meslekte teknisyen olarak çalışabilmesi için belli planlar dahilinde yapılan staj ve öğretimdir. Örnek: Muhasebe ve finansman, metal teknolojisi, elektirik-elektronik teknolojisi, eğlence hizmetleri, gıda teknolojisi, inşaat teknolojisi, hemşirelik gibi.

Dal Nedir?

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarında belli bir mesleğe yönelik (alana yönelik) verilen eğitimin birbirine benzer ve farklı yönleri olan alt bölümleridir. Örnek: Bilişim teknolojileri alanının dalları; ağ işletmenliği, bilgisayar teknik servisi, veri tabanı programcılığı, web programcılığı ya da gazetecilik alanının dalları; foto muhabirliği, gazetecilik/masaüstü yayıncılık, sayfa sekreterliği, tv muhabirliği ve yazılı basın muhabirliği.

METEB NEDİR?

Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesinin kısaltmasıdır. Bu uygulamada her il bir METEB kabul edilir. Son yıllarda ülkemizde her ile üniversite açıldığı için METEB uygulaması bu noktada devreye girer. Bu uygulamada aynı şartlara sahip adaylar arasında her ilin meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçişte kendi illeri için öncelik hakları vardır.

SINAVSIZ GEÇİŞTE ÖNCELİK NEDİR?
  1. İlk öncelik, yeni mezunlarındır ( Bu yıl için 2016 mezunları öncelikli olacaktır).
  2. Mezuniyet yılı aynı olan adaylar arasında aşağıdaki okul türü öncelik sırası uygulanır.
    • Okul kodu 4 olanlar: Anadolu Teknik lisesi mezunu olanlar.
    • Okul kodu 3 olanlar. Teknik ya da Anadolu meslek lisesi mezunu olanlar.
    • Okul kodu 2 olanlar: Meslek lisesi mezunu olanlar (yani sınavsız girilen meslek liseleri)
    • Okul kodu 1 olanlar: Çok eski yıllardaki enstitü adı altında mezun olunan meslek liseleri.
  3. METEB İÇİ - DIŞI (İ-D): İki yıllık bir bölüme başvuran adayların mezuniyet yılı ve okul türü eşitse, her il öncelikle kendi ilindeki meslek liselerinden mezun öğrencileri alır. Kendi ilinden tüm başvuranları aldığı halde kontenjan dolmaz ise o zaman başka ilden mezun olan adaylardan almaya başlar.
  4. METEB içinden ya da dışından öğrenci seçilirken OBP’si büyük olandan başlayarak yerleştirme yapılır. Örneğin: önce aynı kategoride ki mezunlar arasından ilgili il mezunu tüm adaylar OBP’sine göre yerleştirilir eğer kontenjan dolmazsa o ilden olmayıp diğer illerden başvuran adaylar arasında OBP’sine göre sıralanır.
  5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan yaşı küçük olan tercih edilir (yani doğum tarihi büyük). Örneğin aşağıdaki yerleştirme önceliği sıralaması en yüksekten en düşüğe doğru verilmiştir. Bu listeye bakarak sınavsız geçiş öncelik sırasını daha anlaşılır bir şekilde anlayabilirsiniz (2016 yerleştirme öncelikleri bu şekilde sıralanacaktır).
Sınavsız geçişte öncelikler

2015 yılından itibaren sınavsız geçiş kontenjanlarının % 40 ‘ı sınavsız geçişten çıkartılmıştır. Bu kontenjanlara bölümün istediği ilgili YGS puan türü ile öğrenci alımı yapılmıştır. Bu durum sınavsız geçişle üniversite kazanmayı zorlaştırmıştır. Bu durumda meslek lisesi mezunu aday sınavsız geçiş ile istediği bölümü kazanmaz ise ve ilgili YGS puanı varsa, YGS puanı ile puan üstünlüğüne göre %40 kontenjan için yerleştirilmeye çalışılır. Meslek liseli adayların YGS’ye girmeleri önemle tavsiye olunur.
Sınavsız geçişle 2 yıllık kazanan adayın bir sonraki yıl OBP’nında kırılma olmaz.

Mesut Sabancı
Rehber Öğretmen

SINAVSIZ GEÇİŞTE ESKİ ALAN/DAL DÖNÜŞÜM TABLOSU

SINAVSIZ GEÇİŞTE KULLANILAN ESKİ ALAN / DAL ADLARININ GÜNCEL DÖNÜŞÜM TABLOSU ve YENİ ALAN / DAL ADLARI AŞAĞIDAKİ PDF DOSYASINDA GÖSTERİLMİŞTİR

ESKİ ALAN / DAL ADLARININ GÜNCEL DÖNÜŞÜM TABLOSU ve YENİ ALAN / DAL ADLARI

Hazırlayan : Mesut SABANCI - Rehber Öğretmen