2015 ÖSYS KILAVUZU | 2015 ÖSYS BAŞVURU SÜRECİ

 

 

Aşağıdaki ilgili başlıklara tıklayarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

ÖSYS BAŞVURULARI GENEL BİLGİLER, BANKA BİLGİLERİ, AYRINTILAR ve DEĞİŞİKLİKLER

ÖSYM: Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi  ÖSYS: Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi
YGS: Yükseköğretime Geçiş Sınavı   LSY: Lisans Yerleştirme Sınavı

  • 5-19 Ocak 2015 tarihleri arasında ÖSYS başvuruları yapılacaktır ve bu süre uzatılmayacaktır.
  • Aday öncelikle sistem üzerinden başvurusunu yapıp daha sonra bankaya başvuru ücretini 5-20 Ocak 2015 tarihleri arasında yatıracaktır.
  • Sadece sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları mezunu / mezun olabilecek durumda olanlar bankaya 15 TL ödeyecektir.
  • YGS’ye girecek tüm adaylar (meslek lisesi öğrencileri de dahil) bankaya 50 TL ödeyecektir.
  • Başvuru ücretini ödemeyen adayın başvuru geçersiz sayılacaktır.
  • Adaylar başvuru ücretlerini  Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, Kuveyt Türk, Türk Ekonomi Bankası ve  tüm PTT şubelerine yatırabileceklerdir.
  • ÖSYM internet sayfasındaki  ÖDEMELER bölümünden Kredi Kartı ya da Banka Kartı ile sınav ücreti ödenebilir.
  • Lise sonda okuyan ya da liselerde beklemeli durumda olan adayların işlemleri kendi okulları tarafından yapılacaktır.
  • ÖYSY başvurusu hizmet ücreti 3 TL’dir
  • ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Şifre Edinme Ücreti  5,00 TL
  • ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Fotoğraf Güncelleme Ücreti 10,00 TL
  • ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar;
  • başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.
    * Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve
    ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.
    ** Eğitim bilgisi: Daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim
    Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. ÖSYM sisteminde eğitim bilgileri olmayan
    adaylardan 2008 yılı ve sonrasında MEB’e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar,
    ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi > Profilim > Eğitim Bilgilerim menüsünden “Eğitim Bilgilerimi
    E-Okul’dan Güncelle” butonuna tıklayarak, varsa E-Okul’da kayıtlı ortaöğretim eğitim
    bilgilerini ÖSYM sistemine yansıtabileceklerdir.
    DİKKAT: MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bu bilgileri, 2015-ÖSYS başvuru ekranına yansıtılacaktır. Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır. MEB e-okuldaki bilgilerin güncellenme işleminin 2015-ÖSYS’ye başvuru süresinden sonra tamamlanacağı durumlarda bu adaylar, mevcut bilgileri ile 2015-ÖSYS’ye başvuru yapabileceklerdir. Adayların MEB e-okuldaki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından YGS ve LYS öncesi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacağından bu bilgilerin güncel olması gerekmektedir. MEB e-okuldaki eğitim bilgileri ÖSYM tarafından 2015 Haziran ayının son haftası içinde son kez diploma notları ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları ile Konservatuvarlarda ve yurt dışı okullarda öğrenim gören adaylar bu sistemin dışındadır.
  • İnternetten bireysel olarak kendi başvurusunu yapamayan adaylar ÖSYM sınav merkezlerinde başvurularını yapabilirler.
  • Başvuru işlemlerinden sonra adaya internet şifresi verilir. Aday daha sonra bu şifreyi uygun şekilde değiştirerek yeniler. Aday daha sonraki bir çok ÖSYM  işlemi bu şifre ile kendi başına yapabilir.
  • Uyarı: 2015 ÖSYS’ye başvurmayan aday 2015 yılı içinde yapılacak olan (tercih işlemleri, özel yetenek sınavları, askeri okullara başvuru, polis okullarına başvuru, sınavsız geçiş, açıköğetim vb.)  hiçbir tercih ve seçim sürecine başvuramaz katılamaz.

SINAVSIZ GEÇİŞ DIŞINDAKİ BAŞVURULAR (DÜZ, ANADOLU FEN vb. LİSE TÜRLERİ ADAYLARI) İÇİN 2015 ÖSYS SÜRECİ HAKLARI VE AYRINTILARI

Bu durumdaki aday 2  ve ya 4 yıllık bölümlere, açıköğretim bölümlerine,  askeri-polis okullarına ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru yapabilir. Bu adayların Bu işlemleri yapabilmeleri için gerekli olan bilgileri aşağıda verilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Bölümlerine Başvuru: Bu programlara başvurabilmek için adayın ilgili YGS puanından en az 140’ı geçmiş olması gerekmektedir. Sınavsız geçişle dolmayan ya da sınavsız geçiş dışında öğrenci alan 2 yıllık yükseköğretim programlarına aday puan üstünlüğüne göre yerleşir.

Açıköğretim Programlarına Başvuru: Bu programlara başvurabilmek için adayın her hangi bir YGS puanından en az 140’ı geçmiş olması gerekmektedir. Açıköğretim bölümlerinin hepsine kontenjan sınırlanması getirildiği için aday YGS’den ne kadar yüksek puan alırsa yerleşme ihtimali o kadar yükselir.

4 Yıllık Lisans Bölümlerine Başvuru: Aday YGS’den her hangi bir puan türünden 180 puanı geçerse LYS’lere girebilir. LYS’lerde ilgili puan türünden 180 puanı geçen aday  lisans programına başvurabilir. Adayın LYS puanı ne kadar çok yüksek olursa kazanma ihtimalide o kadar yüksek olur.  2 ve 4 yıllık tüm programların taban puan kontenjan ve diğer yerleştirme bilgileri için http://www.genctercih.com/tercihrobotu2014.html sayfasını incelemeniz tavsiye olunur.

Özel Yetenek Sınavına Başvuru: Her üniversite kendi özel yetenek bölümlerine öğrenci seçerken adayları kendi kriterlerine göre seçer. Bu seçimlere katılmanın ön koşulu üniversitenin belirlediği YGS puanını geçmektir.  Genelde üniversiteler özel yetenek sınavlarına ön başvurusu için 180 YGS puanı ister. Adayın YGS puanı ne kadar yüksek olursa Özel Yetenek Sınavı seçim sürecinde de başarılı olma ihtimali yüksek olur.

Askeri-Polis Okullarına Başvuru:   Genellikle bu tür okullara ön başvuru için  belli bir YGS ya da LYS taban puanı istenmektedir. Bu puanı sağlayan adaylar 2015 bahar aylarında ilgili kurumlara İnternetten ön başvuru yapabilir. Bu kurumların öğrenci seçiminde ÖSYM’nin her hangi bir yetkisi ya da uygulaması yoktur. Bu tür kurumlar ön başvuru için adaylardan gerekli gördükleri YGS-LYS puanlarını yerine getirmiş olmasını ister.

Aday şartlarını yerine getirdiği-karşıladığı tüm seçim ve tercih süreçlerine aynı anda birine ya da bir kaçına  başvurabilir. Bu konuda her hangi bir engel ya da kısıtlama yoktur.

MESLEKİ ve TEKNİK ORTAÖĞRETİM ADAYLARI İÇİN (SINAVSIZ GEÇİŞ) 2015 ÖSYS SÜRECİ HAKLARI ve AYRINTILARI

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunu ( ya da bu yıl mezun olacak) adayların 2015 ÖSYS’de ki hakları nelerdir ?

Bu durumdaki aday Sınavsız Geçiş, 2  ve ya 4 yıllık bölümlere, açıköğretim bölümlerine,  askeri-polis okullarına ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru yapabilir.

Sınavsız Geçiş Nedir:  Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilme işlemleri de ÖSYS kapsamında yapılacaktır. Sınavsız geçiş hakkını kullanarak 2 yıllık bir programa (ya da sınavsız geçişle 2 yıllık açıköğretim bölümüne) yerleşen adayın bir sonraki yıl OBP kesintiye uğramaz-kırılmaz.

Sınavsız Geçiş Süreci Nasıl Olur: Adayın  öncelikle 5-19 ocak tarihleri arasında ÖSYS başvuru yapması gerekir. Aday sadece Sınavsız Geçiş yapacak ise ( YGS-LYS sınavlarına girmeyip bu sınav puanları ile öğrenci alan yerleri tercih etmeyecekse) ilgili bankaya sadece 15 TL yatıracak ve başvuru esnasında Sınavsız Geçiş yapmak istediğini belirtecektir. Bu adaylar başvurularını yaptıktan sonra her hangi bir işlem yapmayacak Temmuz ayındaki tercihleri bekleyecektir.

Temmuz aynıdaki sınavsız geçiş tercih işlemleri nasıl yapılır ? Bu durumdaki adaylar sınavsız geçiş tercihlerini temmuz ayındaki tercih sürecinde yapacaklardır. Ayrı bir sınavsız geçiş tercih süreci –takvimi yoktur. Aday isterse tercihlerinde sınavsız geçişin yanında varsa YGS-LYS puanları ile de tercih yapabilir. Sınavsız geçişte YGS puanı değil de adayın Orta Öğretim başarı Puanı kullanılır. Daha ayrıntılı bilgi için http://www.genctercih.com/Html/obpnedir.html sayfasını incelemeniz yavsiye olunur. Sınavsız geçişteki  öncelik sırası uygulanır. Bu sıra hakkında ayrıntılı bilgi için http://www.genctercih.com/sinavsizgeciss.aspx sayfasına bakmanız tavsiye olunur.

Aday Sınavsız geçişle beraber 2 ve 4 yıllık bölümlerden tercih yapmak istiyorsa ne yapmalıdır ?
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu mezunu ( ya da bu yıl mezun olacak) adaylar istedikleri taktirde sınavsız geçiş haklarının dışında 2 yıllık diğer bölümlere ve  lisans bölümlerine başvurabilir.  Bu durumdaki adaylar İlgili bankaya 50 TL ücret ödeyecektir . Bu adayların  ‘’YGS’Yye girmek istiyorum’’ seçeneğini işaretlemesi gerekmektedir.Bu adayların  Öncelikle 15 marttaki YGS’ye ve gerekli ve lisans programları içinde Haziran ayındaki LYS’lere katılacaklardır.

Meslek Lisesi Mezun Aday Açıköğretim  Bölümlerini Okumak İsterse İzleyeceği Yol: Öncelikle şunu belirtelim 4 yıllık bütün açıköğretim bölümleri YGS puanları ile öğrenci alır. 2 yıllık açıköğretim bölümlerinin bir kısmı sınavsız geçişle öğrenci alabilmektedir. Örneğin meslek lisesinde Muhasebe Finansman bitirmiş bir aday Açıköğretimde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümüne sınavsız yerleşebilir (YGS puanına gerek kalmadan). Adayın okumak istediği 2 yıllık Açıköğretim bölümüne sınavsız geçiş ile öğrenci alınmadığı taktirde adayın YGS puanıyla bu bölümlere başvuru yapması gerekir. 2 ya da 4 yıllık açıköğretim bölümlerine başvuru yapacak adayın her hangi bir YGS Puan türünden 140 puanı geçmiş olması gerekir. Uyarı: 2014 tercih sürecinde 2 ve 4 yıllık açıköğretim programlarının tümüne kontenjan sınırlaması getirildiği içinbu bölümleri kazanmak içik 140 puan yetmemektedir. Adayın YGS punalrının her hangi birinden 200 puanı geçmesi adayın açıköğretim programını kazanma ihtimalini arttıracakır.

Dikkat: Geçmiş yıllarda meslek ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adayların sınavsız geçişe başvurabilmeleri için; mutlaka 5-19 ocak 2015 tarihleri arasında ÖSYS başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları Mezunu ( ya da bu yıl mezun olacak) adayların Asker-Polis okullarına başvurusu: Bu durumdaki  adaylar mezun oldukları alan uygunsa eğer bu okul türlerine başvurabilir. Genellikle bu tür okullara ön başvuru için  belli bir YGS ya da LYS taban puanı istenmektedir. Bu puanı sağlayan adaylar 2015 bahar aylarında ilgili kurumlara İnternetten ön başvuru yapabilir. Bu kurumların öğrenci seçiminde ÖSYM’nin her hangi bir yetkisi ya da uygulaması yoktur. Bu tür kurumlar ön başvuru için adaylardan gerekli gördükleri YGS-LYS puanlarını yerine getirmiş olmasını ister.

Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları Mezunu ( ya da bu yıl mezun olacak) adayların Özel Yetenek İle Öğrenci Alan Lisans Programlarına Başvurusu: Bu durumda olup Özel yetenek ile öğrenci alan lisans programlarına başvurmak isteyen adayların muhakkak YGS’ye girip bu üniversitelerin istediği YGS taban puanını almış olması gerekir. Aday 2015 YGS’ye girip gerekli puanı alamadıysa bu sınavlara başvuramaz. YGS’ye girip gerekli puan koşulunu sağlayan adaylar bu puanla ilgili üniversiteye ön başvurusunu yapar. Daha sonraki seçim süreçleri ilgili üniversiteye ait olup ÖSYM’nin her hangi bir yetkisi ya da işlevi bulunmamaktadır.

Aday şartlarını yerine getirdiği-karşıladığı tüm seçim ve tercih süreçlerine aynı anda birine ya da bir kaçına  başvurabilir. Bu konuda her hangi bir engel ya da kısıtlama yoktur.

Genç Tercih tüm adaylara başarılar diler.

2015 ÖSYS KILAVUZU (Başvuru işlemlerinizin doğruluğundan emin olmak için lütfen dikkatlice inceleyiniz)

 

2015 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunu Aşağıdaki bağlantımızdan indirebilirsiniz.

2015 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzu...

2015 ÖSYS ADAY BAŞVURU FORMU

2015 ÖSYS ADAY BAŞVURU FORMUNU PDF FORMATINDA İNDİR... 

İNCELEMEK İÇİN FORMUN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...

ösys başvuru formu, genç tercih

2015 ÖSYS BAŞVURU MERKEZLERİ

2015 ÖSYS(Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda, kendi okulu başvuru merkezi olan son sınıf öğrencileri hariç diğer adayların başvuru yapabilecekleri başvuru merkezlerinin listesi yer almaktadır.

(Kendi okulu Başvuru Merkezi olan son sınıf öğrencileri başvuru işlemlerini kendi okullarında yapacaklardır.)

Başvuru merkezlerinin ayrıntılı olarak adreslerini aşağıdaki bağlantımızdan elde edebilirsiniz.

2015 ÖSYS BAŞVURU MERKEZLERİNİ PDF FORMATINDA İNDİR...

2015 ÖSYS YGS-LYS SINAV MERKEZLERİ

2015 ÖSYS Kılavuzunda açıklanan YGS ve LYS Sınav Merkezlerine aşağıdaki bağlantılardan öğrenebilirsiniz.

2015 YGS ve LYS Sınav Merkezlerini PDF olarak indir...

İNCELEMEK İÇİN RESMİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...

2015 YGS VE LYS SINAV MERKEZLERİ

2015 ÖSYS ADRES ve OKUL YERLERİNE GÖRE YAKIN SINAV MERKEZLERİ LİSTESİ

2015-ÖSYS Adres veya Okul İline Göre Tercih Edilebilecek Sınav Merkezleri ve Merkezlerin Kodları aşağıdaki listede verilmiştir.

2015-ÖSYS Adres veya Okul İline Göre Tercih Edilebilecek Sınav Merkezleri PDF olarak indir...

2015-ORTAÖĞRETİM KURUMLARI KİTAPÇIĞI, OKUL TÜRLERİ VE KODLARI, ALANLAR-DALLAR VE KODLARI

SAĞLIK DURUMU / ENGEL BİLGİ FORMU

2015-ÖSYS Kılavuzunda yer alan Sağlık Durumu / Engel Bildirim Formunu aşağıdaki resme tıklayarak inceleyebilirsiniz.

ösys sağlık durumu, engel bildirim formu

2015-ÖSYS Sağlık Durumu / Engel Bildirim Formunu PDF olarak indir...

ALAN DAL DÖNÜŞÜM TABLOSU (özellikle sınavsız geçiş için)

2015-ÖSYS'de adayların ortaöğretim eğitim bilgileri, elektronik ortamda doğrudan MEB e-okul sisteminden alınarak başvuru ekranına yansıtılacaktır. ÖSYM aday işlemleri sisteminde olup MEB e-okulda bulunmayan ortaöğretim alanlarının, MEB e-okulda mevcut alan/dallarla eşleştirilmesi bu tabloya göre yapılmıştır. Adayların aday başvuru formunu doldururken bu tabloyu dikkate almaları gerekmektedir.

2015-ÖSYS ALAN/DAL DÖNÜŞÜM TABLOSUNU PDF OLARAK İNDİR...

TABLO 3C SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNLİSANS TABLOSU (sınavsız geçiş yapacak adayların sınavsız geçişteki önlisans bölümlerini gösterir)

2015-ÖSYS'de Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Sınavsız Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programlarını içeren tablodur.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına Sınavsız Geçişle yerleştirileceklerdir.

TABLO 3C SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNLİSANS TABLOSUNU PDF OLARAK İNDİR... 

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARI (MTOK) TABLOLARI, EK PUANLI PROGRAMLAR

  • MTOK TEKNOLOJİ-MÜHENDİSLİK/SANAT-TASARIM/TURİZM FAKÜLTELERİ 4 YILLIK PROGRAMLARI
    (Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programlarıdır.)
    Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarım Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarına, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar yerleştirilecektir. M.T.O.K. kontenjanlarını, genel lise mezunları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının diğer alanlarından mezun olan adaylar tercih edemezler.
    MTOK TEKNOLOJİ-MÜHENDİSLİK/SANAT-TASARIM/TURİZM FAKÜLTELERİ LİSANS PROGRAMLARI(TABLO 3B.2)

  • MESLEKİ TEKNİK ORTAÖĞRETİM ADAYLARININ EK PUANLI 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI
    (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Alanları İle Aynı Alanlardaki Lisans Programlarıdır.)
    Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar karşılarında yer alan yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları, OBP'nin 0,12 ile çarpılması ve YGS/LYS puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.
    MESLEKİ TEKNİK ORTAÖĞRETİM ADAYLARININ EK PUANLI 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI (TABLO 3B.1)

TÜM 2 YILLIK ÖNLİSANS PROGRAMLARI ve PUAN TÜRLERİ LİSTESİ

ÖSYM Tarafından Merkezî Yerleştirme Yapılan Yükseköğretim Programlarının Öğretim Süreleri ve Puan Türlerini İçerir.

2 YILLIK ÖNLİSANS PROGRAMLARI ve PUAN TÜRLERİ (TABLO 4 - 1.PARÇA) 

TÜM 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ve PUAN TÜRLERİ LİSTESİ

ÖSYM Tarafından Merkezî Yerleştirme Yapılan Yükseköğretim Programlarının Öğretim Süreleri ve Puan Türlerini İçerir.

4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ve PUAN TÜRLERİ (TABLO 4 - 2.PARÇA) 

ÖZEL YETENEK SINAVINA GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLAR

Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına Göre Öğrenci Alan Yükseköğretim Programlarını İçerir.

ÖZEL YETENEK SINAVINA GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLAR (TABLO 5) 

Genç Tercih © 2012. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Sitemiz kullanıcılara güncel bilgileri basit ve pratik bir şekilde ve hiç bir koşul getirmeden ve ücret talep etmeden sunmak için hizmet vermektedir. Bu sitede (www.genctercih.com) verilen tüm bilgiler, dokümanlar ve haberlerin azda olsa eksik, yanlış, öznel ve / veya güncel olmama ihtimalleri vardır. Siteyi kullanan herkesin bu durumların farkında olması ve nihai kararlarını verip işlemlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemle rica olunur. Kullanıcı ve adayların nihai kararlarında ve işlemlerinde YÖK, ÖSYM, MEB vb. resmi kurumların kaynaklarından ilk elden faydalanmaları ve bilgileri kontrol etmeleri tavsiye olunur. Site doğabilecek yanlış anlamalardan ve yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Site tüm kullanıcıların bu uyarıları okumuş olduklarını kabul eder.

MEVLANA ÇAKIRAL, televizyon kıskacında çocuk